De les escoles

Tornar a portada

Trobada dels Coordinadors de Pastoral a Peralta de la Sal

Del 5 al 7 de març, de les diferents institucions educatives.

Hi ha un proverbi japonès que diu “Qui parla, sembra; qui escolta, recull”, i això és precisament el que vam anar a fer a Peralta de la Sal, del 5 al 7 de març, els Coordinadors de Pastoral de les diferents institucions educatives de l’Escola Pia de Catalunya. Parlar-nos i escoltar-nos, per adonar-nos durant aquest procés que la Pastoral està molt integrada en les diferents escoles que tenim arreu del territori. Els valors que treballem, els principis que volem transmetre als nostres alumnes, no entenen ni de dialectes, ni de llengües, ni de mapes ni de cultures… El voluntariat, la solidaritat, el respecte, i un llarg etcètera d’aspectes molt integrats en el nostre dia a dia que fan que, independentment de la casuística de cada escola, sigui una part important en l’educació dels nostres alumnes, més enllà de les qualificacions numèriques de les matèries curriculars. Penso que és un tret que ens diferencia i un plus, que hem de mantenir creient fermament que aquest és el camí a seguir per tal de construir els pilars i fonaments d’una societat crítica, sòlida i més humana en un futur molt immediat.

 

Però, per què aquests dies precisament i a Peralta de la Sal, aquesta trobada? Perquè el dilluns 6 de març celebràvem els 400 anys de l’inici de la congregació escolàpia, i quin millor indret per celebrar-ho que el poble natal de Sant Josep Calassanç, el nostre patró.

 

Així doncs, la trobada va iniciar-se el diumenge 5 de març a primera hora de la tarda, i es va aprofitar per conèixer in situ la localitat de Peralta de la Sal, i més concretament la casa Santuari Sant Josep Calassanç, que s’ubica en el punt exacte on hi havia la casa natal del nostre patró. La casa ha estat sempre un centre de formació, oberta ara mateix com a casa d’espiritualitat i casa de colònies per a quants s’hi apropin. Consta actualment de diverses capelles per pregar i per dur a terme diverses celebracions, així com d’un claustre cobert. I en el seu entorn més pròxim es pot visitar diferents indrets que van veure néixer, créixer i viure experiències a un petit infant conegut amb el nom de Josep. Un dels espais més recomanables de ser visitats dins de la casa és el museu que hi ha sobre el nostre patró, i que vam poder visitar amb un guia excepcional, com va ser el pare provincial, l’Eduard Pini.
Durant el transcurs d’aquesta convivència, vam poder parlar i escoltar, sembrar i recollir, amb l’experiència viscuda a Grècia en primera persona per part de la nostra companya Sara Camps, la qual va anar a conèixer sobre el territori la problemàtica de centenars de refugiats, i en especial el seu dia a dia. Experiència que va servir per adonar-nos que des d’aquí, també podem conscienciar la gent que ens envolta, de la situació real que viuen aquelles famílies, i que hi podem fer molt més del que ens pensem. De fet, a nivell institucional s’està organitzant un pla estratègic per seguir els passos que va iniciar en el seu dia Sant Josep Calassanç amb els infants més desvalguts i necessitats de rebre una bona educació. Sobre aquest fet cal remarcar que en breu rebrem tots plegats més informació al respecte.

 

Vam reflexionar amb l’Ernest Botargues sobre l’Acció Social a les escoles, com la treballem, com l’encarem i què fem en aquest camp. I la conclusió a què vam arribar cadascun de nosaltres, és que en cada escola fem moltes més accions de caire solidari i d’ajuda social amb el nostre entorn de les que realment ens pensem que fem. Aquest fet ens ha de fer sentir orgullosos i molt animats a seguir endavant tot fent accions petites, que en el còmput general, a nivell d’Institució, ens identifiquen com un ens solidari, compromès amb la societat i la realitat que envolta cada escola i cada ciutat on som presents.

 

No podem oblidar-nos del lleure, dels grups del Mou-te. La Carlota Ramos ens va continuar animant a tirar endavant aquests grups d’associacionisme juvenil tan identificats en les nostres escoles i que tan bona feina porten fent durant els darrers anys. Enguany, l’Aplec del Mou-te l’organitza l’EP de Terrassa el proper diumenge 2 d’abril sota el lema Teixim, tal i com no podia ser d’una altra manera en aquella població vallesana.

 

En definitiva, van ser tres dies que vam aprofitar per continuar sumant. SUMMEM, sumem i creiem que aquestes trobades que serveixen per fer xarxa entre les diferents escoles ens ajuden a créixer, a avaluar-nos, a tirar endavant el projecte institucional, a continuar formant persones de bé, ja que com deia aquell, “La pastoral és la docència, i la docència és la pastoral de l’Escola Pia”, i hem de saber utilitzar-la a nivell intern i extern per poder canviar a fi de bé la realitat que ens envolta, que moltes vegades no ens acaba de convèncer. Van ser uns dies fantàstics de convivència, on tots vam ensenyar i aprendre dels altres, on ens vam poder mirar el melic i saber on som realment. I sabeu quina conclusió en trec? Que estem bé, molt bé, i això m’agrada, però cal continuar mirant el present i el futur amb entusiasme i sense defallir, que el trajecte serà llarg i cal que SUMMEM.

 

Així doncs, només em queda agrair al Pare Provincial, al Secretari General, a tots els membres de l’equip de Govern i als Directors Gerents, la possibilitat que ens van donar per poder compartir aquesta experiència tan i tan enriquidora, en un ambient familiar, uns companys i companyes meravellosos i un entorn, Peralta de la Sal, que us recomano que visiteu amb els alumnes de les vostres escoles.

 

I finalment seria injust per part nostra no agrair de forma especial el tracte rebut pels responsables i els Pares Escolapis que viuen diàriament a la casa.
Gràcies, i us desitjo un feliç any calassanci a tots i a totes.

 

Dani Valls i Ricart
Coordinador Pastoral de l’EP Balaguer


·