Participa!

Tornar a portada

Les recomanacions de maig

Que bé que es posa començar el mes amb un cap de setmana de tres dies, oi? Ja heu començat a llegir els llibres de Sant Jordi? Per si de cas sou molt ràpids, i ja teniu necessitat de noves recomanacions, aquí teniu la tria mensual dels vostres companys!

 

 

 

 

Comencem per una xarxa social. L’Albert Fernàndez, del Departament Jurídic, ens recomana GoodReads: “T’agrada llegir? Sovint tens dubtes a l’hora d’escollir la teva propera lectura? Doncs no dubtis a entrar a goodreads.com i registrar-te com a usuàri/a. Aquesta xarxa social consta d’una extensa base de dades de títols de llibres on t’hi podràs perdre i a través de la qual podràs puntuar les teves lectures i conèixer altres persones amb gustos literaris semblants als teus. També hi podràs llistar les lectures pendents, proposar-te reptes de lectura i ressenyar el què has llegit. Podràs consultar-ho quan vulguis si et baixes l’aplicació per mòbil o tablet.

 

 

En Sadurní Tudela, de la comunitat de Sabadell, ens recomana dues pel·lícules. De la primera, “El viajante”, ens diu: “Emad i Rana han de deixar el seu pis al centre de Teheran a causa dels treballs que s’estan efectuant i que amenacen l’edifici. S’instal·len en un altre lloc, però un incident relacionat amb l’anterior inquilí canviarà dramàticament la vida de la jove parella. La pel·lícula de Farhadi és entreteniment amb temes espinosos, i en aquest sentit és una molt bona proposta, àgil i entretinguda“.

 

De la segona, “El balcón de las mujeres”,  explica: “En una devota comunitat ortodoxa de Jerusalem s’enfonsa part de la seva sinagoga. Particularment, el balcó de les dones. Però el pitjor arriba quan la reconstrucció comença i no hi ha plans per tornar a col·locar al balcó al seu lloc. Al·legoria crítica en forma de comèdia dramàtica sobre la situació de submissió religiosa en el judaisme ortodox, on les dones ni tan sols poden compartir la pregària amb els homes i ho fan en un habitacle separat de la sinagoga“.

 

 

En Tomàs Miralles, de Mataró, ens recomana el llibre “Projecte Rosie”, de Graeme Simsion: “En Don Tillman és un professor universitari de genètica amb una síndrome d’Asperger no diagnosticada. Dintre del seu ordre personal i vital comença un projecte per troba la “Dona per Tota la Vida”. Malauradament per en Don l’ordre de la ciència i l’amor no segueixen cap patró. El llibre ens endinsa de manera molt divertida en el funcionament de la ment d’una persona amb síndrome d’Asperger i ens ajuda a descobrir que tots nosaltres potser som una mica Aspergers. Una lectura molt ràpida, entretinguda i sobretot divertida.

 

 

En Jordi Parés, del Grup d’Animació a la Lectura, ens recomana dos llibres. El primer, “Limónov”, d’Emmanuel Carrère: “Tot i tractar-se d’una biografia de l’escriptor i polític rus conegut amb aquest nom (el seu és llarg i difícil de pronunciar “Eduard Veniamínovitx Savenko”) pot semblar-vos que llegiu una novel·la de 400 pàgines, on el personatge és tant polidèdric que merexeria ser inventat. Recorrereu racons de Rússia i Ucraïna, Moscou, Nova York i París per retornar a Rússia un cop desaparegut el govern comunista, i arribareu als nostres dies amb aquest opositor a Putin que es presentà a les eleccions amb Nova Rússia al costat del qui fou campió del món dels escacs Gary Kaspàrov. Us ajudarà a entendre els 100 darrers anys de Rússia, els seus conflictes i les seves contradiccions, la guerra dels Balcans, l’èxit de Putin..i el que malauradament els mitjans no ens acaben d’explicar d’aquell país.

 

I, el segon, “Entre tonos de gris” de Ruta Sepetys Maeva: “Any 1941, Lituània. Lina és una noia de 15 anys que té un somni: estudiar art després de l’estiu. Però tot canvia una nit, quan l’NKVD, la policia secreta soviètica entra a casa seva i se l’emporta juntament amb la seva mare i germà petit per fer un viatge llarg i molt dur fins a un camp de treball a Sibèria. La Lina amb una gran senzillesa ens explica el trajecte que han de fer amb més deportats lituans i en quines condicions han de sobreviure a Siberia on l’única via d’escapament és el seu quadern de dibuix on reflecteix tot el que viu. Premi llibreter 2015. Una història sensible, commovedora i tremendament humana.

 

Recordeu que els companys del Grup d’Animació a la Lectura tenen un blog fantàstic, que contínuament actualitzen amb noves propostes!

 

 

La Marta Llovera, de Balaguer, ens recomana un lloc on fer una excursioneta: Sant Llorenç de Montgai. Ens diu així: “Segurament, molts de vosaltres, quan penseu en fer una visita per la comarca de la Noguera, el primer que us ve al cap és fer la caminada pel congost de Mont-rebei i/o observar el cel des del Centre d’Observació de l’Univers (COU). Però jo us proposo un racó, per mi encantador, gratuït i no tan concorregut: és l’embassament de Sant Llorenç de Montgai. Es tracta d’un lloc molt versàtil. Hi podreu fer una caminada, apta per nens i nenes, al voltant de l’embassament. Els excursionistes una mica més experimentats podreu arribar fins a l’ermita de Montalegre, la porta d’entrada a la serralada del Montroig i, si les cames us segueixen, podreu continuar cap al refugi del xut i la cova del Tabac. Al ser un embassament s’hi poden practicar esports aquàtics com la natació i el piragüisme. També hi trobareu unes quantes rutes de btt i, per als que us agrada la verticalitat, diverses vies d’escalada i una via ferrada, això si, gens fàcil.” Genial!

 

 

I, fins aquí, les recomanacions d’aquest mes. Voleu fer-nos arribar les vostres recomanacions de llibres, pel·lícules, discos, obres de teatre, concerts…? Feu-nos-les arribar a comunicacio@escolapia.cat i les publicarem als propers números!


·