De les escoles

Tornar a portada

Fam i Guerra a Catalunya (1936-1939)

L’escola de Nostra Senyora acull aquesta exposició. En el marc del Projecte de Recerca de 4t d’ESO, aquest any comptaran amb l’exposició “Fam i guerra a Catalunya (1936-1939): memòria i estratègies de supervivència“, que del 9 al 27 de juny estarà al gimnàs de l’escola i qui vulgui podrà visitar-la. Els alumnes de 4t la faran servir per al seu treball i l’enriquiran amb els seus treballs.

 

 

L’exposició presenta alguns objectes de vida quotidiana, procedents de col·leccions particulars, documents i fotografies que apropen al visitant al dia a dia de la fam en temps de guerra i postguerra.

 
El treball de camp dut a terme mostra també el documental sobre testimonis de persones com a memòria de les estratègies de supervivència davant l’escassetat d’aliments i les dificultats que gran part de la població tenia per accedir-hi.

 
L’exposició tracta els àmbits següents:

 
1. La vida quotidiana durant la Guerra Civil
2. La vida quotidiana durant la postguerra
3. Els qui havien guanyat la guerra
4. Les malalties i l’assistència social
5. Cultura en ombres
6. La memòria de la fam, avui
I cadascun d’aquests àmbits se centra en els següents temes:
1. La vida quotidiana durant la Guerra Civil: els combatents del front i la fam, els herois i les heroïnes del plat a taula i l’estratègia del terror: els bombardeigs.
2. La vida quotidiana durant la postguerra: el menjar de la fam, el racionament i el petit estraperlo.
3. Els qui havien guanyat la guerra: els rics (el gran estraperlo) i els burots.
4. Cultura en ombres: energies i fogons, berenàvem a les fosques per la manca de subministrament elèctric i la ràdio: dia i nit.
5. Les malalties i l’assistència social: el segell Proinfància de la Generalitat de Catalunya, l’Auxili Social, entre d’altres.
6. La memòria de la fam, avui: la idea de la fam ha arribat a marcar la memòria col·lectiva de la nostra societat i encara fa omplir el rebost quan hi ha atemptats, cops d’estat o vagues de transports.

 

Si algun grup d’una altra escola vol visitar-la, que contacti per mail amb: meritxell.parcerisas@escolapia.cat


·