Participa!

Tornar a portada

D’Anglaterra al Líban amb música de flauta i una calculadora

Ja és aquí el desembre, i el Papers estrena una secció que us pot ser útil, ara que s’acosten dies de ponts i de vacances: «Què em recomanes?».

 

En aquest número, el Grup d’Animació a la Lectura de l’Escola Pia de Catalunya ens recomana dues novel·les:

 

llei-menor

 

La llei del menor
Ian McEwan
Editorial Anagrama

 

“Quan un tribunal es pronuncia sobre qualsevol qüestió relacionada anb (…) l’educació i el desenvolupament d’un nen (…) el benestar del menor ha de ser la consideració principal del tribunal en qüestió.”

 

La Fiona, Jutge del Tribunal Superior especialitzat en Dret de família, ha de decidir sobre si permetre o no una transfusió de sang que pot salvar la vida d’un noi a prop de complir els 18 anys. El jove s’hi oposa. També els pares per motius religiosos… I la jutge vol treure’n l’entrellat d’una decisió així. És conscient el noi que s’agreuja la seva salut i queda poc temps per salvar la vida? Influeixen tant els pares perquè una religió va salvar el seu matrimoni i ara en segueixen cegament el dictat? Els prohoms d’aquesta església que conforten i animen els pares no pressionen la presa d’una decisió ja de per sí dificilíssima…?

 

Hi ha preguntes difícils de respondre però impossibles d’ignorar. Per la Jutge,- que passa uns moments complicats en la seva vida de parella,- la solució no pot sortir “de la vida dels nens desada en la memòria d’un ordinador, amb tota la cura del món, però amb menys afecte” cal anar a l’arrel de la situació i decidir per damunt de cultures, identitats, estats mentals, aspiracions personals, religions, principis fonamentals, futurs desconeguts…” Atreviu-vos a llegir aquest llibre.

 

la-4-paret

 

La quarta paret
Sorj Chalandon
Edicions de 1984

 

En un teatre destruït, a Beirut el 1982, i amb actors que han de deixar les armes amb les que els seus grups es maten uns als altres, s’ha de representar l’Antígona d’Anhouilh… Ës possible que el somni del director de teatre, Sam Akunis- grec d’origen jueu i únic sobrevivent de la família davant el genocidi nazi dels jueus de Salònica- pugui aconseguir que palestins, israelians, libanesos, sirians, drusos, cristians, membres d’Al Fatha i de Hezbollaz…parin unes hores la guerra i els actors representin l’obra? La salut d’en Sam s’esgota i el seu jove company de lluites contra el govern de la França que va acollir a Sam ha de prendre el relleu i endinsar-se a la guerra del Líban per fer realitat un somni. L’autor, periodista a Liberation, a Le canard enchaînè, i corresponsal de guerra a Irlanda del Nord, Líban, Iraq, Afganistan sap de què parla, i” fica” el lector enmig del que va ser la destrucció de “la Suissa d’Orient”.

 

En Jordi Puig, de l’Àrea de Participació, ens recomana un disc:

 

gypsy-airs

 

Gypsy Airs
Elisabeth Franch
Solfa Recordings

 

Elisabeth Franch és una jove flautista de Sant Cugat del Vallès que, amb trenta-tres anys, ha actuat ja a la Scala de Milà, el teatre Bolxoi de Moscou, a la Royal Opera House d’Oman o al Carnegie Hall de Nova York. Ha estudiat amb James Galway, i actualment és co-solista a la Suzhou Symphony Orchestra, a la Xina. El disc Gypsy Airs és la seva primera gravació en solitari, acompanyada sols pel pianista Josep Buforn. Què es pot dir d’aquest disc? Que és una preciositat, un caramel. Més enllà del virtuosisme, el que destaca més d’Elisabeth Franch és la seva delicada expressivitat, tant en els passatges més àgils, com en els més lents. Voleu que triï una peça del disc? El Romance de Saint-Saëns, sens dubte.

 

I la Sílvia Soteras, d’Igualada, ens recomana una APP:
imatgecalc

 

School Calculator for kids

 

És una app gratuïta que la podem trobar tant amb IOS (App Store) o Android (GooglePlay). Com ens diu la Sílvia, “és una calculadora i segurament us preguntareu que té d’especial i per què l’he escollit per compartir amb tots vosaltres, doncs mireu és l'”única” calculadora que he trobat, en tots aquests anys que treballo amb apps, que ensenya el desenvolupament de totes les operacions bàsiques, resultant una eina molt eficaç per què siguin els mateixos alumnes els qui “comprovin” els resultats i vegin on s’han equivocat. “School Calculator for kids va adreçada alumnes de 6 a 12 anys. Tant de bo us sigui útil per vosaltres i per ells!”

 

I, fins aquí, les recomanacions d’aquest mes. Voleu fer-nos arribar les vostres recomanacions de llibres, pel·lícules, discos, obres de teatre, concerts…? Feu-nos-les arribar a comunicacio@escolapia.cat i les publicarem als propers números!


·