Escola Pia al món

Tornar a portada

Primera pedra de l’Institut Jose Calasanz a Mexicali: una llavor d’esperança

La Colònia San Martin Caballero és una de les més castigades de Mexicali, una ciutat mexicana crescuda a l’ombra de la frontera amb Estats Units. L’escenari el conformen cases baixes, carrers gairebé sense asfaltar, pocs cotxes i uns barracots blau cel on van a classe 60 nanos de P3, P4 i P5… amb la bata escolàpia de ratlles blaves. 

 

En aquets barracots també aprenen i juguen desenes de nens i joves d’aquella colònia en el marc de l’Escuelita de Tareas, d’educació no formal, i hi col·laboren grups de dones d’escassos recursos en la transformació del seu entorn a través de diferents projectes.

 

Aquests barracots són la llavor de l’Institut Josep Calassanç, un projecte dels escolapis de la Viceprovíncia de les Califòrnies. El passat mes d’octubre, la comunitat que el fa possible va viure un dia de festa: es va posar la primera pedra del futur edifici de Primària. Aquesta llavor germinarà i, a partir de 2020, es desenvoluparan cursos d’ensenyament secundari. Llavors, seran fins a 250 nanos d’entre 3 i 12 anys, els que en seran alumnes.
“La nostra escola es distingeix de la resta per l’opció que fem per la gent més pobra de les nostres comunitats. Obrim espais educatius on no n’hi ha i els obrim per a joves que ni tan sols tenen pressupost per agafar un autobús i desplaçar-se a un altre barri” explica en Daniel Velázquez, escolapi i viceassistent de la Província, qui comenta que l’ajuntament de la ciutat reconeix com les tres colònies amb més risc social la San Martin Caballero, la Mayos i la San Antonio (les tres colònies que envolten l’escola). Però, a més, tal i com insisteix el mateix Daniel, “ho fem amb qualitat educativa allà on l’educació és molt deficient. Apostem per l’educació integral en valors, valors cristians des de l’Evangeli, i també valors culturals. Fe i cultura són dos pilars a la nostra societat”. Això sí, sense deixar de ser una escola oberta a qualsevol persona.

 

L’Institut Josep Calassanç també acull projectes d’educació no formal que els escolapis tenen en marxa des de fa més de quinze anys per treballar i acompanyar col·lectius en risc, una oferta que no tenen altres entitats de la ciutat.

 

Aquesta obra, que compta amb el suport logístic i econòmic de la Fundació Educació Solidària de l’Escola Pia de Catalunya, “suposa un esforç amb la comunitat per la construcció i el seu manteniment, suposa creure de veritat en les persones i en la seva capacitat de transformar-se per elles mateixes i suposa demanar recolzaments a altres entitats germanes o altres institucions públiques i privades”.

 

Història d’un projecte

 

Al gener de 2013, en aquests terrenys de la Colònia San Martin Caballero es va inaugurar un local per a l’Escuela de Tareas Calasanz, el Caliverano i altres instàncies educatives no formals. Des d’aquest espai, també es porten endavant activitats i iniciatives de relació amb la comunitat. Al setembre de 2014, es van inaugurar els nivells de primer i segon de preescolar i, dos anys després, el tercer nivell. Aquest mes d’octubre, s’inicia doncs la construcció de l’edifici que acollirà primer, segon i tercer grau de Primària.


·