Escola Pia al món

Tornar a portada

Del Trastèvere a Xile. 1r Congrés mundial escolapi

Aquest mes d’abril l’Escola Pia celebrarà un congrés mundial a Xile, on hi participarà una delegació catalana.

Ens el presenta en Jose Martín, de Calella, membre de la comissió organitzadora:

 

1597, Santa Dorotea del Trastèvere. Sant Josep de Calassanç obre les portes de la primera escoleta dedicada als infants més pobres de Roma, per cert, la gran majoria. Cada curs escolar, em pregunto si, en aquell moment, ell mateix arribaria a pensar que aquella iniciativa transcendiria tota la seva vida i suposaria la motivació vital per milers d’escolapis i escolàpies, religiosos i laics.

 

18 d’abril del 2017. Any Jubilar Escolapi. Celebrem els 400 anys des de la fundació de l’Orde, amb escoles en 4 continents, milers d’educadors, escoles, parròquies i altres presències. Un llarg recorregut que no podíem passar per alt, calia celebrar-ho i fer-ho de la millor manera possible: celebrar per primer cop un Congrés Mundial Escolapi.

 

Tenir l’oportunitat aquests darrers anys de descobrir altres països amb presència escolàpia va ser una oportunitat que m’ha permès conèixer persones meravelloses, alumnes amb realitats molt diferents a les nostres però amb la mateixa mirada encuriosida i de somriure sincer. També educadors amb una passió per la seva feina admirable i amb els que he pogut compartir reflexions profundes sobre la nostra tasca, les nostres metes i també les nostres dificultats.

 

 

Per a mi, el Congrés és una estupenda oportunitat per assolir el primer objectiu que pretenem aconseguir: conèixer, compartir i conviure persones d’orígens diferents però igual passió per educar i amb un vincle invisible: el carisma de Sant Josep de Calassanç. Ben lluny del Trastèvere, provocarem un encontre entre 180 persones de tot el món, amb ganes de treballar junts i compartir experiències en forma de tallers, taules rodones, testimonis i experiències.

 

No us negaré que costa moure la maquinària de 38 països. Han estat mesos de treball fins acabar de donar forma i contingut al Congrés que finalment i no sense esforç, tindrà representació de totes les demarcacions escolàpies. També ens acompanyaran algunes representants de les escolàpies i altres institucions properes. De casa nostra, 10 companyes i companys de la Província de Catalunya viuran de primera mà aquesta experiència.

 

La finalitat de trobar-nos i compartir està garantida. L’experiència serà molt il·lusionant i segur que ben carregada de bons moments i també de companyonia i estones lúdiques a gaudir plegats. Posarem en contacte a persones que duen a terme tasques semblants en contextos molt diferents, segur que entre molts s’establiran intercanvis d’experiència, recursos i projectes.

 

 

Però no n’hi ha prou. Personalment, crec fermament que l’èxit del Congrés dependrà de sortir plegats amb la necessitat de no esperar 400 anys més per retrobar-nos. Tenim l’oportunitat d’arribar un pas més enllà i crear vincles entre demarcacions, projectes i necessitats comuns que ens apropin i ens permetin aprofitar el potencial d’una Institució amb presència mundial. Tenim l’oportunitat de reflexionar junts del que és essencial, més enllà de les diferències personals, culturals i socials que en alguns moments ens han allunyat, o simplement el nostre dia a dia no ens ha permès descobrir.

 

Tenim el gran deure de posar en contacte els nostres alumnes i docents amb projectes de col·laboració escolapis a escala mundial. Podem fer-ho, el Congrés n’és l’oportunitat, i no els podem decebre.

 

A Xile summarem…no pot ser d’una altra manera. Estarem lluny però en contacte per fer les cròniques, volem relatar-vos l’experiència i tornar carregats de bons moments i projectes il·lusionants que facin el gran univers escolapi més petit…més a l’abast de tothom.


·